Energie regenerabilă

Calendarul licitațiilor

Republica Moldova și-a asumat mai multe obiective în domeniul energiei regenerabile, cu scopul de a reduce dependența de importurile de energie și de a promova o mai mare sustenabilitate a sistemului energetic național.

Energia eoliană, energia solară, energia hidro și biomasa sunt cele mai importante resurse interne în vederea obținerii energiei regenerabile. Începând cu 2018, capacitatea instalată a tuturor surselor pentruproducerea de energie electrică a crescut continuu și a atins 206,8 megawați (MW) la sfârșitul anului 2022 față de 61,6 MW la sfârșitul anului 2018, dar acest lucru nu este încă suficient pentru a avea un impact semnificativ asupra mixului energetic global.

Capacitățile SER existente de producere a energiei electrice înregistrate în luna ianuarie, anul 2023:

•Instalații eoliene (56 %) - 115,10 MW • Centrale electrice fotovoltaice, inclusiv contorizarea netă, 29 % - 60,13 MW • Centrale hidroelectrice (8%) - 16,25 MW • Centrale electrice în cogenerare pe biogaz (7 %) - 15,33 MW Instalațiile fotovoltaice au înregistrat o creștere a capacităților de producere a energiei electrice prin intermediul instalațiilor fotovoltaice, inclusiv contorizarea netă la 4,02 MW, în anul 2018,la 60,13 MW în anul 2022, o creștere de aproape 15 ori în 5 ani. Instalațiile eoliene au înregistrat o creștere a capacităților de producere a energiei electrice de circa 3 ori – de la 35,6 MW în anul 2018, la 115,1 MW în anul 2022. Centralele electrice[i] în cogenerare pe biogaz [/i]au crescut în evoluția capacităților de producere a energiei electrice de aproape 2,7 ori - de la 5,7 MW la 15,3 MW.

 

În vederea sporirii ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic al țării, Ministerul Energiei a stabilit mai multe obiective, care includ:

 

  • Dezvoltarea energiei regenerabile: Republica Moldova are ca obiectiv să crească ponderea energiei regenerabile în mixul energetic la 30% până în 2030. Pentru a realiza acest obiectiv, Guvernul a implementat un număr de proiecte care vizează dezvoltarea surselor de energie regenerabilă. Prin Hotărârea Guvernului nr. 401/2021, Republica Moldova s-a angajat să sprijine construirea a 410 MW de noi capacități de energie regenerabilă, cu accent pe energia eoliană, solară și alte surse regenerabile non-variabile, cum ar fi biomasă, biogaz și hidrocentrale mici.

  • Îmbunătățirea rețelei electrice: Pentru a asigura integrarea eficientă a energiei regenerabile în rețeaua națională de energie electrică, Republica Moldova are ca obiectiv modernizarea și îmbunătățirea infrastructurii rețelei electrice. Vor fi facilitate înființarea de comunități energetice locale și se va încuraja schimburile comerciale de energie între consumatori la nivel local. Aceste măsuri sunt esențiale pentru dezvoltarea generării distribuite de energie electrică și pentru garantarea succesului tranziției energetice.

  • Promovarea vehiculelor electrice: Republica Moldova a dezvoltat un program pentru promovarea vehiculelor electrice, care își propune să sprijine dezvoltarea infrastructurii de încărcare și să ofere stimulente financiare pentru achiziționarea de vehicule electrice. Aceste obiective reflectă angajamentul Republicii Moldova în ceea ce privește promovarea unei economii mai verzi și mai durabile, și sunt în concordanță cu angajamentele asumate la nivel internațional pentru combaterea schimbărilor climatice.

 

Obiectivele asumate pot fi atinse prin diverse măsuri, cum ar fi:

 

  • Sprijinirea investițiilor în producția de energie din surse regenerabile, prin acordarea de subvenții sau alte forme de sprijin pentru investitori și dezvoltatori.

 

  • Promovarea tehnologiilor inovatoare de producere a energiei regenerabile, prin intermediul programelor de cercetare și dezvoltare și prin stimularea inovației în cadrul sectorului energetic.

 

  • Dezvoltarea infrastructurii necesare pentru integrarea și transportul energiei regenerabile, cum ar fi rețele de distribuție și sisteme de stocare a energiei.

 

  • Încurajarea utilizării energiei regenerabile în diferite sectoare, cum ar fi transportul, producția de energie electrică sau încălzirea și răcirea clădirilor, prin intermediul politicii fiscale sau al altor instrumente de reglementare.

 

Prin realizarea acestor măsuri, Ministerul Energiei contribuie la creșterea ponderii energiei regenerabile în consumul total de energie, reducerea dependenței de sursele de energie fosilă și la îmbunătățirea securității energetice.

 


Studiu privind integrarea energiei fotovoltaice în sistemul energetic
, realizat de Moldova Energy Security Activity (MESA), USAID. (ENG, 05.12.2023)

Prezentare privind capacitățile SER la data de 31 august 2023 și mecanismele de sprijin.

Studiu privind barierele legale în dezvoltarea comunităților energetice în Moldova, realizat de Moldova Energy Security Activity (MESA), USAID (ROM - 05.06.2024) 

"Analiza morfologică a deșeurilor municipale solide în regiunile de management a deșeurilor 4 (Chișinău) și 7 (Bălți) și evaluarea potențialului de producere a energiei din deșeurile municipale solide în Republica Moldova" 

Agenda publică

Decembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31