Începe testarea mecanismelor de finanțare în cadrul Fondului rezidențial de eficiență energetică

24-10-2023 13:59
384

Un bloc cu 17 etaje din Bălți cu circa 200 de apartamente va servi drept model pentru testarea Fondului rezidențial de eficiență energetică, creat de Ministerul Energiei cu suportul Centrului Analitic Independent Expert-Grup. Investițiile vor fi realizate pe o perioadă de un an, cu sprijinul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova, co-finanțat de către Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională în Dezvoltare, precum și o contribuție a proprietarilor de apartamente.

 

La acest imobil a fost realizat un audit energetic în cadrul proiectului „Primele Rândunele”, realizat de Centrul Expert-Grup. De asemenea, în 2021, a fost schimbată rețeaua internă de distribuție a agentului termic din cea de cea de tip sovietic pe verticală, în una mai eficientă, pe orizontală, cu panouri de reglare a căldurii și apei calde la fiecare etaj și contoare în cazul fiecărui apartament. În prima iarnă de utilizare a sistemului nou de distribuție a încălzirii centralizate, locatarii acestui bloc au primit facturi cu circa 40% mai mici. 

 

Din cauza pereților din beton, se impun și alte măsuri de eficiență energetică pentru a nu admite pierderi de căldură. Auditul energetic realizat a arătat că termoizolarea pereților externi va permite reducerea considerabilă, cu circa o treime, a facturii la energie a locatarilor. În acest proiect vor fi atrași diverși specialiști de la proiectanți, arhitecți, până la constructori și responsabili tehnici pentru asigurarea calității lucrărilor.

 

Mecanismul de finanțare a proiectului pilot este unul complex și implică resurse financiare din partea donatorilor, în proporție de 80%, și co-finanțare din partea locatarilor, inclusiv jumătate din contribuția proprie a locatarilor va fi finanțată prin contractarea unui credit bancar de către asociația de locatari, soluție aplicată în premieră în Republica Moldova și care va veni cu un impuls important pentru piața creditării asociațiilor de locatari. 

 

După testarea noilor mecanisme de finanțare a proiectelor de eficiență energetică a blocurilor locative, începând cu anul viitor, acestea vor fi preluate de către Agenția pentru Eficiență Energetică. 

 

Astfel, proiectul pilot va avea pe durata a 12 luni și va consta din următoarele etape de bază:

  1. Identificarea în bază de tender competitiv și contractarea companiei pentru elaborarea documentației de proiect, soluția arhitecturală a fațadei, obținerea documentelor permisive necesare și stabilirea cerințelor tehnice pentru lucrările de termoizolare a blocului. 
  2. Identificarea în bază de tender competitiv și contractarea responsabilului tehnic care va verifica lucrările și calitatea acestora pe tot parcursul proiectului. 
  3. Identificarea în bază de tender competitiv și contractarea companiei care va executa lucrările de termoizolare și reabilitare a fațadei blocului. 
  4. Mobilizarea contribuției proprii din partea asociației de locatari (20% din valoarea totală a investiției) și semnarea contractului de credit cu banca în proporție de jumătate din contribuția proprie a asociației de locatari. 
  5. Lucrările de termoizolare și reabilitare a fațadei, monitorizarea și verificarea calității și darea în primire a lucrului. 

 

Centrul Analitic Independent Expert-Grup asistă Ministerul Energiei și Agenția pentru Eficiență Energetică, ce va fi reformată în Centrul Național pentru Energie Durabilă, în procesul de creare a Fondului rezidențial de eficiență energetică, dezvoltând regulamente, manualul operațional, schema de obligații în domeniul eficienței energetice, perfecționând cadrul de reglementare, pentru a putea ulterior replica asemenea proiecte la alte blocuri de locuit.

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31