Integrarea Republicii Moldova în piața unică energetică europeană – dezideratul autorităților de la Chișinău și sarcina Ministerului Energiei

02-05-2024 20:01
69
Integrarea Republicii Moldova în piața unică energetică europeană este dezideratul, pentru care există strategii de realizare, dar și termene fixate. Conform autorităților de la Chișinău, acest lucru trebuie să se producă la sfârșitul anului 2025. 
Acesta a fost subiectul cheie al primei ediții a dezbaterii publice „Cooperarea moldo-română pe domeniul energetic” din ciclul „Dublă integrare prin cooperare și informare. Continuitate”, la care au participat Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Energiei al Republicii Moldova, Pavel-Casian Nițulescu, Secretar de stat al Ministerul Energiei din România și Mihai Tîrșu, directorul Institutului de Energetică al Universității Tehnice din Moldova. 
Constantin Borosan a mulțumit colegii români pentru deschidere, subliniind, că cooperarea moldo-română în domeniul energetic este foarte intensă și foarte strânsă. „Avem un format de comunicare, care se numește subcomisia energiei în cadrul Comisiei mixte de cooperare comercial-economică, unde se lucrează pe tot spectrul de acțiuni comune, ceea ce ne-a permis să avansăm foarte mult, preluând experiența României și reducând perioada de implementare la noi în țară, a accentuat Secretarul de stat.
”Avem proiecte comune, avem aspirații comune și un interes comun de coordonare și sincronizare a sistemelor energetice a celor două țări”, a remarcat  Pavel-Casian Nițulescu.
Sistemele energetice ale Republicii Moldova și Uniunii Europene au fost sincronizate, cu aportul substanțial al Statului Român, iar pe ordinea de zi rămâne continuarea procesului de liberalizare a pieței energiei electrice și gazelor naturale. Rolul crucial al României în acest proces este incontestabil, iar dezvoltarea capacităților de interconectare energetică include mai multe segmente, cum ar fi interconectarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, asigurarea transporturilor transfrontaliere de energie, construcția obiectivelor de infrastructură energetică, colaborarea dintre „Nuclearelectrica” S.A. și „Energocom” S.A”, etc.
Crearea pieței centralizate de energie electrică prin desemnarea filialei OPCOM ca operator al pieței energiei electrice în Moldova (OPEM), asigurarea funcționalității pieței energiei electrice de echilibrare și schimburile comerciale de energie electrică și activitatea Grupului comun de lucru pe domeniul energiei va contribui esențial la obținerea celor mai favorabile prețuri pentru consumatori, creând un mediu concurențial sănătos, iată doar câteva din prioritățile agendei bilaterale de colaborare la momentul actual.
Ce privește sistemul de asigurare cu gaze naturale al Republicii Moldova, de asemenea cu suportul părții române a fost extins gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și creată platforma de tranzacționare a gazelor naturale în Republica Moldova, oferind posibilități de achiziționare a gazelor naturale și energiei din România și utilizarea depozitelor subterane de gaze naturale din România, pentru ce suntem profund mulțumiți părții române.
În cadrul colaborării bilaterale în domeniul eficienței energetice, Moldova și România fac schimb intens de bune practici, ce contribuie substanțial la aplicarea lor în Moldova, asigurând atingerea scopului stabilit drept țintă națională pentru anul 2030 ca nu mai puțin de 30% din volumul energiei electrice consumate să fie din surse regenerabile.
 

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31