Norvegia sprijină Moldova în procesul de transformare a sectorului energetic: 30 milioane de euro, oferite în cadrul Programului „Nansen”

07-05-2024 16:00
450

7 mai 2024, Oslo, Norvegia - Regatul Norvegiei va oferi 30 milioane de euro pentru susținerea obiectivelor de tranziție energetică, a Republicii Moldova, consolidarea sectorului educațional și promovarea bunei guvernări. Suportul a fost anunțat de prim-ministrul Norvegiei Jonas Gahr Støre, în cadrul „Mesei rotunde pentru Energie”, eveniment găzduit de Agenția Norvegiană pentru Cooperare (NORAD), la Oslo.

Potrivit premierului norvegian, Republica Moldova a devenit al șaptelea cel mai mare beneficiar al ajutorului acordat de Norvegia, în contextul în care țara noastră a fost semnificativ afectată de războiul din Ucraina. Totuși, a fost apreciat progresul autorităților de la Chișinău în procesul de implementare a agendei europene de reforme, inclusiv în sectorul energetic.

„Războiul de agresiune al Rusiei a avut repercusiuni grave asupra peisajului de securitate din întreaga Europă. Cu toate acestea, Republica Moldova este un exemplu inspirator al modului în care democratizarea și progresul pot avea loc și în circumstanțe extrem de provocatoare. Sprijinul financiar de 30 milioane de euro pe care îl alocăm va fi utilizat pentru a extinde cooperarea în mai multe sectoare, inclusiv în educație și eforturi de bună guvernare în țară”, a spus premierul Støre.

În cadrul evenimentului, ministrul Victor Parlicov a subliniat angajamentul Republicii Moldova în procesul de consolidare a sustenabilității energetice și s-a referit la planurile ambițioase ale țării noastre în materie de eficiență energetică, energie din surse regenerabile, digitalizarea și securizarea cibernetică a sectorului energetic, precum și promovarea parteneriatelor internaționale durabile: „Republica Moldova este dedicată accelerării tranziției sale către un viitor energetic mai verde și mai rezilient, iar suportul oferit de parteneri de prestigiu precum Norvegia este crucial în atingerea acestei viziuni”, a subliniat ministrul Parlicov în cadrul evenimentului.

Masa rotundă, organizată sub auspiciile NORAD a reunit înalți oficiali din Norvegia, precum și părți interesate din ecosistemul energetic norvegian. Din delegația Republicii Moldova, condusă de președinta Maia Sandu, mai fac parte ministrul Afacerilor Externe, Mihai Popșoi și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Regatul Norvegiei a inclus Republica Moldova în programul de sprijin „Nansen”, destinat Ucrainei, pentru a ajuta țara noastră să depășească consecințele nefaste ale războiului brutal al Federației Ruse împotriva țării vecine.

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31