Proiecte de modernizare a sectorului termoenergetic

Proiecte de modernizare a sectorului termoenergetic

Al doilea proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău (PIESACET-2)

 

Perioada de implementare: 2020-2025

 

Valoare proiectului este de 92 mln. euro, împrumut oferit de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (Grupul Băncii Mondiale)

 

Obiectivul proiectului: Creșterea eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din Chișinău. Astfel, se urmărește modernizarea generării energiei termice și electrice la CET 2 Sursa-1, prin reparația capitală a echipamentelor de înaltă presiune la turbinele blocului 2 și 3; instalarea unor unități eficiente de cogenerare  (pe gaze) la CET Vest și CET Sursa 3 și instalarea transformatoarelor electrice și a instalațiilor de distribuție pentru conectarea la rețeaua urbană de la CET Vest la CET Sursa 3.

 

Un alt obiectiv vizează sporirea eficienței energeticeîn clădirile publice și rezidențiale, prin:

  • Instalarea punctelor termice individuale și a rețelelor termice aferente în clădirile rezidențiale și publice selectate;

  • Reconstrucția sistemelor interne de distribuție a energiei termice și apei calde menajere în clădirile selectate prin trecerea de la distribuția verticală la cea orizontală pentru a permite controlul consumului de căldură la nivel de apartament.

  • Reabilitarea termică a unor clădiri rezidențiale selectate cu sisteme de distribuție orizontală.

 

Implementator: Ministerul Energiei prin intermediul UCIPE

 

 

Faza II de modernizare a sistemului termoenergetic al mun. Bălți

 

Perioada de implementare: 2022 - 2025

 

Valoare proiectului este de 15 mln. euro, dintre care 8,5 mln. euro reprezintă un împrumut oferit de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), 1,0 mln. euro - împrumut concesional oferit de Fondul Verde pentru Climă și o componentă de 5,5 mln. euro pentru refinanțarea datoriei istorice față de furnizorul de gaze naturale. 

 

Obiectivul proiectului: creșterea calității serviciilor prestate locuitorilor din municipiu prin înlocuirea sistemelor învechite de distribuire pe verticală cu sisteme noi de distribuție pe orizontală a energiei termice, cu contorizare individuală a apartamentelor, care va asigura confortul termic prin gestionarea individuală a consumului de energie termică și restabilirea serviciului de încălzire a apei calde menajere.

 

Principala componentă investițională constă în instalarea punctelor termice individuale (PTI) în 166 blocuri locative și construirea rețelelor termice cu distribuție pe orizontală și de alimentare cu apă caldă menajeră în 296 de blocuri locative, acoperind și blocuri locative în care au fost instalate PTI în cadrul Fazei I a proiectului. În total, se estimează că circa 2/3 din consumatorii din municipiul Bălți vor beneficia de servicii moderne de livrare a agentului termic și apei calde.

 

Alte obiective ale proiectului: optimizarea costurilor operaționale, controlul și monitorizarea automatizată, creșterea duratei de exploatare a utilajelor și echipamentelor și reducerea pierderilor de energie termică, în plus, construcția unui acumulator de energie termică, modernizarea instalațiilor de tratare a apei în cadrul Secției Chimice, instalarea unui soft de modelare termohidraulică.

 

Implementator: CET Nord, cu suportul BERD

 

Agenda publică

Septembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30