Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova
Perioada de implementare: 2022 - 2025
Valoare proiectului este de aproximativ 76,9 milioane euro, dintre care împrumuturi de 60 de milioane de euro de la BERD și BEI, 15,5 milioane de euro grant de la UE și 1,4 milioane de euro contribuția Guvernului Republicii Moldova.
Obiectivul proiectului:
Îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor publice din Republica Moldova, în primă etapă 10 spitale publice, ulterior, în faza a doua, și alte obiective de menire socială, precum instituțiile de învățământ.
Implementator: Ministerul Energiei, prin intermediul Unității Consolidate pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în Domeniul Energeticii (UCIPE) și Agenția pentru Eficiență Energetică (AEE).
Modernizarea și eficiența energetică a 11 clădiri din cadrul sistemului de sănătate
Perioada de implementare: 2022 - 2027
Valoare proiectului este de aproximativ 2,1 milioane euro, dintre care 60% împrumut oferit de Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO), 30% grant prin intermediul Parteneriatului pentru Eficiență Energetică și Mediu din Europa de Est (E5P), la care UE și Suedia sunt cei mai mari contribuitori, și 10% contribuția APL
Obiectivul proiectului: modernizarea de eficiență energetică pentru un total de 11 clădiri, inclusiv spitalele raionale din Florești, Ialoveni și Nisporeni, Centrul Medicilor de Familie din Telenești și mai multe oficii comunale ale medicilor de familie în toate cele patru raioane.
Implementator: Consiliile raionale Florești, Ialoveni și Nisporeni, Telenești
Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova
Perioada de implementare: 2022 - 2023
Valoare proiectului: 11.2 milioane dolari din partea Uniunii Europene
Obiectivul proiectului: Programul are scopul de a spori securitatea energetică și reziliența Republicii Moldova în fața șocurilor actuale și viitoare și de a stimula tranziția energetică.
Programul susține Guvernul Republici Moldova să abordeze actuala criză energetică și sărăcia energetică prin focusare pe elementele sistemice prioritare din sectorul energetic. Ambiția acestuia este de a permite piețelor energetice să devină funcționale, transparente și gata să se integreze pe piețele regionale europene, în timp ce cetățenii să beneficieze de tranziția la energia verde într-un mod incluziv.
Programul va ajuta Republica Moldova să-și
(i) îmbunătățească politicile energetice în conformitate cu angajamentele internaționale,
(ii) să-și consolideze capacitatea principalilor actori energetici.
Programul va urmări sprijinul public pentru tranziția energetică și eficiența energetică prin
(iii) creșterea gradului de conștientizare, informare și comunicare, împreună cu
(iv) proiecte-pilot de aplicare a măsurilor de eficiență energetică și resurselor regenerabile pentru a crește accesibilitatea energiei și dezvoltarea unor mecanisme de finanțare durabilă, cu accent primar pe gospodăriile vulnerabile și sectorul public.
Implementator: Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, Ministerul Energiei, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția pentru Eficiență Energetică, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală.
„Primele Rândunele”
Perioada de implementare: 2022 – 2024
Scopul proiectului este să contribuie la consolidarea securității energetice din Moldova prin îmbunătățirea eficienței energetice și stimularea dezvoltării surselor regenerabile de energie.
Principalele activități includ:
promovarea eficienței energetice și energia regenerabilă, inclusiv sprijinirea ministerului de resort în promovarea și dezvoltarea Fondului de Eficiență Energetică a Locuințelor;
îmbunătățirea cadrului de reglementare în domeniul eficienței energetice a clădirilor și al funcționării acestora, precum și al surselor regenerabile de energie;
desfășurarea de campanii de informare menite să conștientizeze publicul cu privire la oportunitățile de investiții în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie.
Implementator: Centrul Analitic Independent “Expert-Grup”, în parteneriat cu Ministerul Energiei, cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova