SCURT ISTORIC
Primele două guverne alese în mod democratic în Republica Moldova, Cabinetul Druc și Cabinetul Muravschi, au avut miniștri responsabili de Industrie și Energetică, Dmitri Leașenco și, respectiv, Alexandru Barbu.
Acest portofoliu a reapărut în Guvernul Braghiș, 1999-2001, când Ion Leșanu a ocupat postul de ministrul Industriei și Energeticii.
La 28 aprilie 2001 s-a decis înființarea Ministerului Energeticii, prin divizarea Ministerului Industriei și Energeticii. Pe data de 27 iulie 2001, ministru Ion Leșanu a fost revocat din funcția de ministru al Energeticii, iar la 8 august 2001 ministru a fost numit Iacob Timciuc. Ministerul Energeticii a funcționat între 2001 și 2005.
La 17 februarie 2023, Guvernul Recean a inclus un portofoliu dedicat energiei, ministru fiind numit Victor Parlicov. Ministerul Energiei a fost creat prin divizarea Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, care includea o direcție - Direcția politici în domeniul energetic și un secretar de stat responsabili de acest domeniu.
MANDAT
Ministerul Energiei este organul central de specialitate al administrației publice, care asigură realizarea politicii guvernamentale în domeniul energiei, activând în conformitate cu Constituția Republicii Moldova, Legea nr. 136/2017 cu privire la Guvern și alte acte normative, decretele președintelui Republicii Moldova, ordonanțele, hotărârile și dispozițiile Guvernului, precum și de Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Ministerului Energiei, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 118/2023.
Ministerul Energiei are rolul de a asigura implementarea politicii în domeniile de activitate gestionate a țării prin prisma analizei situației curente și a problemelor din domeniile sale de activitate.
Asigurarea securității energetice reprezintă obiectivul esențial al politicilor promovate de către Minister și a politici energetice pentru țară, în acord cu contextul european al unei viitoare piețe integrate.
De asemenea, ministerul are responsabilitatea de a propune intervenții justificate ale statului pentru a oferi soluții eficiente în asigurarea tranziției verzi și a digitalizării sectorului energetic prin promovarea producției de energie electrică din surse regenerabile, a eficienței energetice.
Ministerul își realizează funcțiile în următoarele domenii:
- Securitate energetică
- Eficiență energetică
- Surse de energie regenerabilă
- Energie electrică
- Energie termică și promovarea cogenerării de înaltă eficiență
- Gaze naturale și produse petroliere
- Tranziție energetică