Secretara de stat Carolina Novac a participat la lansarea Proiectului „Facilitarea unei Tranziții Verzi Incluzive în Republica Moldova” finanțat de UE și implementat de PNUD Moldova

10-05-2024 11:30
128

Secretara de Stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a participat joi, în Orășelul European, la o dezbatere live, organizată cu prilejul lansării proiectului „Facilitarea unei Tranziții Verzi Incluzive în Republica Moldova”, cu un buget de 10 milioane de euro, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD. 

 

Proiectul „Facilitarea unei Tranziții Verzi Incluzive în Republica Moldova”, cu o durată de patru ani, este centrat pe Pactul Verde al UE, un set de inițiative de politici care urmează să fie transpuse de Moldova în procesul său de aderare la UE. Acesta va crește gradul de conștientizare, va consolida capacitățile și va încuraja investițiile într-o economie cu emisii scăzute și eficientă din punct de vedere al resurselor, cu scopul final de a atinge neutralitatea climatică și de a îndeplini angajamentele asumate prin Acordul de la Paris.

 

De asemenea, proiectul va sprijini testarea soluțiilor verzi inovatoare în diferite sectoare ale economiei. Obiectivele vizează implementarea principiilor de responsabilitate extinsă a producătorului, promovarea tehnologiilor de energie regenerabilă, înființarea plantațiilor energetice pentru producția de combustibil solid din biomasă, testarea măsurilor de mobilitate durabilă și transport ecologic și modernizarea infrastructurii de monitorizare a calității aerului.

 

În cadrul discuțiilor secretara de stat, Carolina Novac, a reiterat că Uniunea Europeană este forța motrice în promovarea decarbonizării și neutralității climatice până în 2050. 

 

“Politica climatică va deveni o precondiție pentru alte politici. Eficiența energetică este prioritatea numărul doi a actualului Guvern, deoarece o mare parte a emisiilor de CO2 în Moldova vin din consumul de energie în sectorul clădiri. Astfel, Ministerul Energiei a prioritizat elementul de eficiență energetică în clădirile rezidențiale și publice din Republica Moldova”, a menționat Carolina Novac. 

 

Vorbind despre măsurile de eficiență energetică, Carolina Novac a făcut referință, în primul rând, la Fondul de eficiență energetică în sectorul rezidențial, investițiile căruia până în 2027 vor ajuta consumatorii să economisească aproximativ 100 milioane de lei pe an. 

 

De menționat că Uniunea Europeană și PNUD Moldova au susținut elaborarea auditurilor energetice pentru 25 de blocuri locative din Chișinău, Bălți, Strășeni și Ceadîr-Lunga și 6 spitale raionale, în baza cărora vor fi realizate proiecte de eficientizare energetică a clădirilor.

 

Secretara de stat a mulțumit PNUD Moldova și UE pentru testarea programului „EcoVoucher”, care urmează a fi extins de Centrul Național pentru Energie Durabilă la nivel național. Programul prevede înlocuirea echipamentelor electrocasnice vechi cu unele noi, mai econome și cu eficiență energetică ridicată.

 

De asemenea, Carolina Novac a accentuat importanța suportului partenerilor externi în proiectul de renovare energetică a 10 spitale din țară, care până în 2025 vor fi reabilitate cu suportul Uniunii Europene, Băncii Europene de Investiții (BEI) și Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).  

 

Totodată, în procesul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Carolina Novac a reiterat necesitatea atragerii în Republica Moldova a noi investiții, dar și creării unui mediu stabil și sigur pentru investitori.  

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31