Studenții la energetică vor face practica de laborator pe echipamente moderne, donate de Uniunea Europeană

12-12-2024 13:06
108

Uniunea Europeană a oferit la cinci instituții de învățământ din țară echipamente pentru studii în domeniul energetic în valoare de peste 420.000 de dolari. Donația a fost acordată prin intermediului proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, implementat de PNUD. Astfel, studenții vor învăța în practică cele mai moderne tehnologii din domeniul energetic, fiind mai pregătiți pentru a intra pe piața muncii.

Facultatea Energetică și Inginerie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei (UTM) este una dintre instituțiile beneficiare. Au fost dotate cu echipament de laborator trei săli de studii care includ simulatoare de funcționare a pompei de căldură, turbină pe gaze de producere a energiei electrice, generator de abur, colector parabolic de producere a agentului termic, dar și alte utilaje.

„Facultatea de energetică e printre puținele care are un număr de studenți în creştere în ultimii ani. Echipamentele moderne vor face studiile la UTM încă mai atractive și aplicate, astfel încât să putem pregăti specialiști calificați pentru întreprinderile din sectorul energetic, dar și să asigurăm locuri de muncă acasă pentru tineri”, a spus Victor Parlicov, Ministrul Energiei, la un eveniment de prezentare a echipamentelor, desfășurat pe 15 mai 2024. 

„Prin monitorizarea consumului de energie în diferite sectoare, putem identifica zonele în care eficiența energetică poate fi îmbunătățită iar emisiile reduse. Haideți să valorificăm puterea datelor și să luăm decizii bazate pe cifre, care vor aduce beneficii atât nouă în prezent și planetei noastre, cât și viitoarelor generații!”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

Oficialii au fost informați despre aplicabilitatea fiecărui echipament și au modelat practic diferite regimuri de funcționare a unui cazan pe abur și a unei centrale electrice cu termoficare. Aceștia au testat în regim real parametrii de funcționare, precum temperatura aburului, presiunea în circuitele hidraulice, cantitatea de energie electrică generată etc.

Echipamentele donate sunt esențiale pentru formarea viitoarei generații de ingineri și specialiști în domeniul energiei. Este crucial ca aceștia să aibă acces la resurse inovatoare pentru a se pregăti eficient pentru viitoarele lor roluri în avansarea tranziției energetice a Moldovei. În continuare, PNUD își reafirmă angajamentul de a sprijini populația Moldovei pentru a avea acces la energie la prețuri accesibile, fiabilă, durabilă și modernă”, a spus Andrea Cuzyova, Reprezentanta rezidentă adjunctă PNUD în Republica Moldova.

Echipamentele procurate permit studenților să înțeleagă la modul practic funcționarea centralelor termoelectrice sau alte tehnologii. 

„Instalațiile tehnice sunt foarte interesante și utile pentru studenți. De exemplu, avem cursuri despre motoare termice şi fără instalațiile practice era mai greu de înțeles teoria. Acum vedem în practică de unde apare energia şi modul cum funcționează fiecare proces într-o centrală termică”, spune Gabriel Josanu, student la Universitatea Tehnică din Moldova.

Echipamente din domeniul energetic au fost oferite și Colegiului Tehnologic din Chișinău, Colegiului Tehnic Agricol din Soroca, Colegiului Politehnic din Bălți și Centrului de Excelență în Construcții din Chișinău. 

De asemenea, la înființarea Ministerului Energiei, proiectul UE-PNUD a oferit echipamentele informatice necesare, inclusiv imprimante, sisteme de videoconferință și diverse accesorii esențiale pentru funcționarea sa, în valoare totală de 130.000 de dolari.

 

Agenda publică

Decembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31