În urma auditului extern, Republica Moldova nu acceptă datoriile istorice ale MoldovaGaz

06-09-2023 10:52
1,657

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat astăzi public concluziile auditului pretinsei datorii a Moldovagaz față de Gazprom (acționarul care deține controlul în Moldovagaz), efectuat de două companii cu renume internațional, Wikborg Rein și Forensic Risk Alliance, din Norvegia și Marea Britanie, selectate pentru reputația lor ireproșabilă. De asemenea, raportul a fost publicat integral pe pagina web a Ministerului Energiei și transmis către MoldovaGaz, pentru a fi examinat de Consiliul de observatori și acționarul majoritar, Gazprom, împreună cu propunerile Guvernului de a soluționa problema acestei pretinse datorii.

Auditorii au constatat că Gazprom pretindea o datorie de 756 milioane dolari SUA (la data de 31.10.2021), inclusiv pretinse datorii curente, dintre care la data de 31.03.2022 Gazprom punea în discuție 709 milioane de dolari SUA. Recunoașterea acestei pretinse datorii de către Moldovagaz ar însemna că fiecare familie din țara noastră care este conectată la gaze naturale este datoare cu circa 1000 de dolari SUA.

Conform auditului, o mare parte din această pretinsă datorie nu a fost confirmată sau cel puțin nu poate fi executată. Astfel, pretinsa datorie în sumă de circa 276 milioane de dolari SUA nu are documente doveditoare. Această pretinsă datorie s-ar fi format între anii 1991 și 2002. Deși auditorii au solicitat în repetate rânduri documente doveditoare, Gazprom nu a răspuns, chiar dacă în conformitate cu bunele practici internaționale, este interesul creditorului de a demonstra documentar existența datoriei.

Totuși, documente găsite referitor la această pretinsă sumă ar indică faptul că aproape 50% din valoarea acesteia reprezintă penalități pentru neplată, o parte din care a fost formată în urma aplicării unor rate a dobânzii exagerat de mari în contextul pieței, de cca 0,35% pe zi, în dolari SUA.

O altă pretinsă datorie, în sumă de circa 400 de milioane de dolari SUA, are termen de executare depășit, atât conform legislației moldovenești, cât și celei a Federației Ruse, pentru că decizii arbitrale pe aceste pretinse sume au fost pronunțate în perioada 2008-2020 și nu pot fi executate după un termen de 3 ani.

Mai mult, o sumă de 135 de milioane de dolari SUA a fost cheltuită de către Moldovagaz fără a fi aprobată de către ANRE. Din această sumă fac parte:

-32 mln dolari SUA pentru construcția noului sediu din strada Pușkin;

-46 mln dolari SUA ca pierderi de gaze în rețea;

-23 mln dolari SUA ca investiții neaprobate.

La rândul său, Chișinăul poate înainta o serie de pretenții financiare către Gazprom, care nu a plătit corespunzator circa 160 de milioane de dolari SUA pentru tranzitul de gaze pe teritoriul Republicii Moldova începând cu anul 2007. Deși, Moldovatransgaz (întreprindere deținută de Moldovagaz) era la moment singurul operator de sistem licențiat din Moldova, Gazprom a achitat doar jumătate din taxa de tranzit către Moldovagaz, cealaltă jumătate achitând-o către Tiraspoltransgaz, o întreprindere înființată de administrația de la Tiraspol. Această împărțire a taxei vine în contradicție cu contractul de tranzit și practica internațională.

Totodată, Guvernul estimează în prezent care sunt prejudiciile cauzate de nelivrarea volumelor de gaze naturale contractate si solicitate in toamna-iarna 2022-2023.

 

În plus, auditorii internaționali au confirmat informații semnalate anterior, dar care nu au atras atenția organelor de drept. Chiar de la înființarea întreprinderii mixte moldo-ruse au fost comise mai multe acțiuni ce ridică semne de întrebare privind legalitatea lor. De exemplu, este vorba de subevaluarea substanțială a rețelelor de transport a gazelor naturale, transmise de stat în anii 90 în capitalul Gazsnabtranzit, predecesorul Moldovagaz, în contul unei pretinse datorii de 50 de milioane de dolari SUA. Rețelele au fost transmise la prețul de bilanț și nu la cel de piață, în condițiile inflației galopante din anii 90. Mai mult, cu această sumă ar fi fost stinsă o datorie a malului stâng, în loc de pretinsa datorie a malului drept a Nistrului.

Astfel, Guvernul Republicii Moldova, în calitate de acționar, propune ca Moldovagaz să achite cu suma de 153 573 000 lei (ceea ce la rata de schimb curentă constituie circa 8.6 mln dolari SUA) pretinsa datorie către Gazprom, și Gazprom să caseze restul pretinsei datorii.

 

Agenda publică

Aprilie 2024

L M M J V S D
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30