Victor Parlicov, la întâlnirea cu primarii din raionul Râșcani: În ultimii doi ani am demonstrat că avem posibilitatea să alegem
- 308 afișări
Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a efectuat o vizită de lucru în raionul Râșcani, unde a discutat cu reprezentanții autorităților locale, cu oamenii de afaceri din raion, dar și cu beneficiarii câtorva proiecte investiționale din satul Corlăteni, care și-au instalat centrale fotovoltaice și au reușit să-și reducă semnificativ facturile la energie.
În cadrul întrevederii cu primarii, Victor Parlicov, a povestit despre schimbările rapide în domeniul energiei, dar și despre provocările cu care s-a confruntat Republica Moldova în ultimii doi ani. Ministrul energiei a subliniat că progresele în sectorul energiei electrice sunt mai mult decât palpabile: de la un sistem, aflat la periferia fostului sistem electroenergetic sovietic, până la sincronizarea cu rețeaua energetică europeană prin ENTSO-E. Iar următorul pas pentru consolidarea securității energetice ar fi ca Republica Moldova și Ucraina să devină membre a ENTSO-E, cu drepturi depline.
„Avem o situație în care noi nu mai suntem dependenți, iar în ultimii doi ani am obținut posibilitatea să alegem. Dacă până la sincronizarea cu rețeaua energetică europeană, care a avut loc în martie 2022, noi eram dependenți de malul stâng, prin faptul că ei puteau să ne deconecteze lumina, după testul la stres, care ne-a fost organizat în noiembrie 2022, când am demonstrat că noi putem păstra lumina conectată în casele oamenilor chiar și atunci când sistemul ucrainean este bombardat, noi am reușit să obținem și o putere de negociere cu regiunea transnistreană”, a spus Victor Parlicov la întrevederea cu autoritățile locale din Râșcani.
În acest context, ministrul a subliniat că diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale a fost posibilă inclusiv datorită faptului că Moldova nu a mai fost șantajată cu lipsă de energie electrică.
„Se vorbește foarte mult despre gaz, este adevărat că noi am reușit să economisim 60 mln de euro, procurând gaz de pe bursă, mai ieftin decât de la Gazprom, dar schimbarea cea mai mare, inclusiv ce am reușit să realizăm în termeni restrânși cu diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz, a fost datorită progresului pe domeniul energiei electrice și pentru că am pus capăt șantajului cu lipsa de energie electrică. Cuplarea cu piața europeană este următorul pas pentru consolidarea securității energetice a întregii regiuni care va aduce foarte multe oportunități și investiții la noi în țară, însă avem foarte mult de lucrat și la capitolul reducerii risipei de energie și reducerii consumului. Doar simplul fapt că noi cheltuim de 4-5 ori mai multă energie, pentru a produce un dolar din PIB face produsele noastre mai puțin competitive”, a spus Victor Parlicov, în timpul discuțiilor cu mediul de afaceri.
Victor Parlicov a reiterat că după lansarea procesului de liberalizare a pieței gazelor, în Republica Moldova au început să se înregistreze traderi și companii mari, iar apariția unei concurențe sănătoase pe piață va aduce consumatorilor energie la prețuri accesibile fără să mai existe vreun motiv pentru șantaje politice sau jocuri monopoliste.
Pe agenda vizitei în raionul Râșcani a fost și o întâlnire cu un agricultor, care deține o livadă de pomi fructiferi de 50 de hectare și a reușit să-și instaleze o centrală fotovoltaică cu o capacitate de 200 kW. Agricultorul folosește toată energia pe care o produce pentru a întreține o stație de filtrare cu osmoză inversă și 18 camere frigorifice.
Ministrul a vizitat și o grădiniță de copii din satul Corlăteni, care a beneficiat de suport prin proiectul investițional finanțat de AIPA prin Grupul de Acțiune Locală „Drumul Gospodarilor" în valoare de 200 mii de lei, pentru instalarea unei centrale fotovoltaice de 15 kW. Din banii economisiți la facturile pentru energie grădinița a reușit să procure aparate de aer condiționat.
De menționat că și primăria satului Corlăteni a beneficiat de suport prin Programul „Satul European Expres" în valoare de 370 mii de lei pentru instalarea panourilor fotovoltaice pe blocul administrativ al primăriei și casa de cultură din localitate.