Victor Parlicov: creșterea eficienței energetice a clădirilor până la media UE, ar economisi echivalentul întregii cantități de gaze importate anual în Moldova

12-12-2024 13:06
107

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a participat astăzi la panelul dedicat Crizei climatice și nevoii de tranziție ecologică în cadrul Moldova Security Forum, care se desfășoară astăzi la Chișinău. Ministrul Energiei a vorbit despre vulnerabilitățile Republicii Moldova în domeniul energetic, dar și modul în care acestea au putut fi folosite ca oportunități de dezvoltare.

 

Moldova este una dintre cele mai vulnerabile țări de pe continent la schimbările climatice, este cel mai puțin împădurită, peste 70% din toată energia este importată, în timp ce este printre cele mai sărace țări ale continentului și este aproape de război, a enumerat Victor Parlicov. Potrivit acestuia, intensitatea energetică este de aproape patru ori mai mare decât media în UE, adică pentru a produce un euro din Produsul Intern Brut, se consumă de patru ori mai multă energie.

 

În același timp, în Moldova pentru întreținerea unui metru pătrat de spațiu locativ se cheltuie de două ori mai multă energie decât media în Uniunea Europeană, iar jumătate din energie este consumată de clădiri.

 

„Dacă am aduce clădirile noastre la nivelul mediu de eficiență energetică din Uniunea Europeană, a economisi o cantitate de energie egală cu întregul volum de gaze naturale importate într-un an”, a declarat Victor Parlicov.

 

Acesta a amintit de programele lansate de Ministerul Energiei care au ca obiectiv creșterea eficienței energetice a clădirilor atât în sectorul public, cât și cel rezidențial.

 

Astfel, Moldova și-a asumat obiectivul de a eficientiza energetic anual 0,8% din suprafața clădirilor din țară. În acest sens, a fost lansat Fondul pentru Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial din Moldova (FEERM), care oferă granturi pentru îmbunătățirea eficienței energetice în blocuri locative și case individuale, în următorii trei ani urmând a fi reabilitate peste jumătate de milion de metri pătrați de spațiu locativ.

 

În același timp, se derulează două programe majore de schimbare a sistemelor de distribuție a agentului termic în interiorul blocurilor locative din Chișinău și Bălți și de instalare a Punctelor Termice Individuale, care vor crește confortul termic din apartamente, economisind, totodată, până la 50% din costul facturilor.

 

În sectorul public se desfășoară, de asemenea, mai multe programe de modernizre, printre care Proiectul „Eficiența energetică în Moldova” (MEEP) care se focusează pe modernizarea energetică și optimizarea consumului de energie în 10 instituții medicale de importanță națională, proiectul „Tranziția Durabilă către Eficiența Energetică în Moldova” (STEEM) care presupune renovarea energetică a 46 de școli din întreaga țară, dar și Inițiativa pentru Dezvoltarea Infrastructurii Publice Durabile prin Renovări de Eficiență Energetică (INSPIREE) care presupune renovarea a 25 de clădiri publice din țară pentru a îmbunătăți eficiența energetică. 

Agenda publică

Decembrie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31