Start consultărilor publice pe Metodologia de repartizare a agentului termic în cadrul blocurilor de locuit

30-06-2023 15:51
250

Ministerul Energiei a inițiat procedura de consultare publică a metodologiei de repartizare a consumului de agent termic în cadrul blocurilor locative, pentru a ține cont de cazurile specifice. Modificările vor fi supuse consultărilor publice pentru a lua în calcul toate opiniile.

 

Scopul prezentului proiect aduce o echitate în procesul de distribuție a energiei termice, întrucât presupune individualizarea calculelor de repartizare a energiei termice și garantarea unei echități în facturile locatarilor din blocurile unde există apartamente debranșate de la sistemul colectiv de alimentare cu căldură.

 

Principalele modificări propuse de Ministerul Energiei țin de ajustarea formulelor de calcul pentru cazurile particulare, cum ar fi apartamentele situate la mansardă, primul și ultimul etaj. Totodată, gestionarii fondului locativ și locatarii vor avea dreptul să aprobe o metodologie la nivel de condominiu și să propună propriul mecanism de repartizare a consumului de energie termică în interiorul blocului. Prevederile acesteia au fost prezentate vineri, 30 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, de ministrul Energiei, Victor Parlicov.

 

În același timp, furnizorii de energie vor face schimb de informații privind consumul din apartamentele debranșate pentru a verifica respectarea obligației de a menține o temperatură minimă de 18 grade Celsius. În caz contrar, aceste apartamente consumă energie termică prin transfer de la apartamentele învecinate.

 

Amintim că între anii 2000-2022 cca. 24 de mii de apartamente sau 10% din totalul apartamentelor din mun. Chișinău s-au debranșat de la SACET, iar în mun. Bălți proporția constituie cca 30%. Sistemul de alimentare centralizat cu energie termică este unul dintre cele mai eficiente din punct de vedere economic, pentru că se produce în cogenerare (concomitent) două forme de energie - energie termică și energie electrică.

 

Astfel, Ministerul Energiei promovează conectarea /reconectarea la SACET a tuturor clădirilor publice și încurajează și sectorul rezidențial să utilizeze încălzirea centralizată. În special pentru că urmează alte investiții masive în schimbarea sistemelor de distribuție a agentului termic în blocurile locative – din cele sovietice - verticale, în orizontale. Astfel, vor putea fi instalate contoare individuale la fiecare apartament, iar consumatorii vor putea regla temperatura în fiecare cameră și vor plăti exact cât vor consumă.

 

Din anul 2002 consumatorii care se deconectau integral de la sistemul de alimentare centralizat cu energie termică erau obligați să achite 5% din suma calculată pentru suprafața încăperilor deconectate. În 2011 s-a introdus pentru cei debranșați o plată de 10% până la 20% din costul energiei termice, calculate pentru un metru pătrat al apartamentului.

 

Curtea Constituțională a declarat neconstituționale aceste prevederi în anul 2022, dar a obligat Guvernul să elaboreze un mecanism care să țină cont de cazurile particulare.

 

Metodologia a fost aprobată în octombrie 2022 în scopul executării prevederilor pct. 4 din Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale nr. 45 din 31 octombrie 2022, prin Ordinul nr. 184 al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

 

Proiectul poate fi consultat pe portalul guvernamental https://particip.gov.md/ro/document/stages/*/10708

Agenda publică

Mai 2024

L M M J V S D
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31